Wil je plusklasbegeleider worden, dan kun je op je eigen school bekijken of er hoogbegaafde kinderen zijn die extra uitgedaagd kunnen worden in een plusklas. Geef in je gesprekken met de directie bijvoorbeeld tijdens een Bardogesprek aan dat je graag een plusklas zou willen opzetten. Vertel ook waarom je dat graag zou willen en bekijk of dat op je eigen school ook mogelijk is.
Wens van de school
Maar meestal gebeurt juist het omgekeerde: de directeur laat weten dat de school ook passend onderwijs wil bieden aan kinderen die bovengemiddeld scoren. Hij gaat dan in zijn eigen organisatie kijken wie voor deze groep kinderen een plusklas kan/wil opzetten. Heb je eerder aangegeven dat je hiervoor belangstelling hebt, dan zal hij je zeker benaderen. Dus grijp je kans!
Ben ik dan plusklasbegeleider
Ja, zo simpel is dat. Als je een plusklas draait, dan mag je jezelf plusklasbegeleider noemen. Mooi toch? Op de meeste scholen is het dus een leerkracht die uren krijgt voor de plusklas. Je krijgt uren om je lessen voor te bereiden en ook uren voor de plusklas te draaien. Maar dan moet je wel weten waar je nuttige informatie kunt vinden voor je lessen. Tegenwoordig heeft de school ook budget voor aanschaf van verrijkingsmaterialen. Maar ook hier geldt dat je wel moet weten welke materialen geschikt zijn.
Kennis omtrent hoogbegaafdheid
Maar vergis je niet. Om een plusklas goed te kunnen draaien, heb je wel kennis nodig over hoogbegaafdheid. Je kan niet zomaar de kinderen bezighouden. Het gaat toch om plusdoelen waaraan je wilt gaan werken. Ken je de verhalen van kinderen die in de plusklas een muurkrant moeten maken. Je weet wel, een heleboel plaatjes uitknippen en plakken. Het enige wat ze meestal geleerd hebben, is goed leren knippen.
Kennis vergaren plusklas
Toen ik werd gevraagd om een plusklas op te zetten, heb ik gelijk aangegeven dat ik een goede opleiding wilde volgen. Ik wil zoveel mogelijk weten over wat het hoogbegaafde kind nodig heeft en hoe ik dit hoogbegaafde kind het beste kan begeleiden. Welke leerstof bied ik aan, aan welke plusdoelen wil ik werken met de hoogbegaafde kinderen?
Dus ook voor de plusklasbegeleider een extra uitdaging om in de onderwijsbehoeften van alle hoogbegaafde kinderen in de plusklas te voorzien. Nou ga er maar voor aanstaan. Zonder een flinke bagage aan kennis lukt het niet om op een goede manier een plusklas te draaien. Dus mijn advies zou zijn: volg een opleiding tot talentbegeleider en voel je als een vis in het water als het om begeleiding van hoogbegaafden gaat!
Comments